
ثلث برمودا که عجیبترین و مرموزترین حوادث روی زمین در آن اتفاق میافتد، در غربیترین بخش اقیانوس اطلس قرار دارد. حوادث مثلث برمودا هنوز هم صدها نفر از پژوهشگران دنیا را به خود جلب کرده، با تلاشی پی گیر برای کشف اسرار آن همّت گماشتهاند ولی متاسفانه هرچه بیشتر تلاش میکنند، کمتر نتیجه میگیرند. و تا کنون تئوری مورد اعتمادی ارائه نکردهاند.
چارلز برلیتز که بیش از دیگران تلاشهایش مورد توجه قرار گرفته، چنین مینویسد:
« این اتفاقات همانقدر برای دنیای کنونی ما ناشناخته است، که قدرت رادیوم برای کیمیاگران قرن پانزدهم مبهم بود»
و در جای دیگر میگوید:
« با وجود اینکه بشر اکنون به بسیاری از ابهامات فضا پی برده و به گونهایی زیرکانه جهان هستی را در اختیار دارد و به تمام رازهای گیتی دست یافته، هنوز سه پنجم کره زمین، یعنی ژرفای دریاها، همچون آتشفشانهای برایش ناشناخته است.»
موقعیت جغرافیایی:
مثلث برمودا در غرب اقیانوس اطلس و در شرق فلوریدا و در شمال جزایر آنتیل و در جنوب جزایر برمودا قرار دارد. رأس این مثلث برمودا، میامی و سنخوان می باشد.
این مثلث به نام رأس آن که “جزایر برمودا” می باشد، به نام “مثلث برمودا” شهرت یافته است. این نام را برای نخستین بار آقای وینست گادیس مولف کتاب افق نامرئی بر این منطقه اطلاق کرده و سپس به همین نام مشهور شده است.
مثلث برمودا واقعا یک مثلث نیست، بلکه شباهت بیشتری به یک بیضی (و شاید هم دایرهای بزرگ) دارد که در روی بخشی از اقیانوس اطلس در سواحل جنوب شرقی آمریکا واقع است. راس آن نزدیک برمودا و قسمت انحنای آن از سمت پایین فلوریدا گسترش یافته و از پورتوریکو گذشته ، به طرف جنوب و شرق منحرف شده و از میان دریای سارگاسو عبور کرده و دوباره به طرف برمودا برگشته است. طول جغرافیایی در قسمت غرب مثلث برمودا ۸۰ درجه است، بر روی خطی که شمال حقیقی و شمال مغناطیسی بر یکدیگر منطبق میگردند. در این نقطه هیچ انحرافی در قطب نما محاسبه نمیشود.
در غرب اقیانوس اطلس، در آن سوی سواحل جنوب شرقی ایالات متحده ، ناحیه ای وجود دارد که به شکل مثلث است . این ناحیه از برمودا در شمال آغاز میشود و تا قسمت جنوبی فلوریدا امتداد مییابد ، سپس از سمت شرق با گذشتن از جزایر باهاما و پورتوریکو،به طول جغرافیایی ۴۰ درجه به سمت غرب کشیده میشود و دوباره به برمودا باز میگردد.
این ناحیه که به مثلث برمودا معروف است ،در لیست رازهای ناشناخته جهان به مکانی اضطراب انگیز وباور نکردنی به ثبت رسیده است . در این مکان بیش از صدها هواپیما و کشتی بدون آنکه کوچکترین اثری از آنان باقی بماند ، ناپدید شدهاند.
جزایر برمودا:
در شمال غربی اقیانوس اطلس در حدود ۳۶۰ جزیره کوچک وجود دارد که به جزایر برمودا معروف است. این جزایر که پایتخت آنها هامیلتون نام دارد بهشت اقیانوس اطلس نامیده میشوند، زیرا مناظر این جزایر بسیار زیبا و اقلیم آنها نیز فرح انگیز است.
تصاویر زیبا از این جزایر در زیر آمده است:
جزیرههای بزرگ این مجمع الجزایر عبارتند از:
- برمودا
- سنت جورج
- سنت دیود
- گوپر
- سومرس
- لونگ ایسلاند
تقریبا ۲۰ جزیره مسکونی است و در حدود ۶۰۰۰۰ نفر جمعیت دارد . اگر چه این جزیرهها گرمسیر است ولی هوای سالم و مطبوعی دارند. هنگامی که در نیویورک موسم برفریزان است در برمودا سطح زمین سراسر از لاله پوشیده است. برمودا نوبَر سبزیها و گلها را در چلّه زمستان به ایالات متحده صادر می کند. این جزیرهها در سال ۱۵۱۹ توسط یک اسپانیایی به نام خوان دو برمودر کشف شد و در سال ۱۶۰۹ هنگامی که کشتی جورج سومرس در آن نواحی شکست، این جزیرهها توسط او به انگلستان تعلق یافت. جزیره برمودا که تقریبا ۲۳ درجه عرض شمالی و ۶۴ درجه طول غربی دارد، یکی از رأسهای مثلث برمودا را تشکیل میدهد. دو رأس دیگر مثلث در میامی و سن خوان قرار دارد. بندر میامی در ساحل شرقی فلوریدا مهمترین شهر این ایالت و یکی از بنادر مهم ایالات متحده میباشد. فلوریدا با چهار میلیون جمعیت بیست و هفتمین ایالت بزرگ آمریکاست. سن خوان (سن ژوان) پایتخت پورتوریکو است. پورتوریکو با سه میلیون جمعیت یکی از جزایر بزرگ دریای کارائیب است که در شرق کشور دومینکین قرار دارد.
یک ضلع مثلث، از برمودا تا میامی تا پورتوریکو در مجاورت جریان گرم استوایی و ضلع سومش از پورتوریکو تا برمودا بر دریای سارگاسو قرار دارد. دریای سارگاسو منطقه عظیمی از قسمت شمال غربی اقیانوس اطلس است که دارای مشخصه رویش نوعی خزنده شناور به نام “سارگاسوم” می باشد، که این قسمت را از اقیانوس جدا می کند و کوههای مهیب زیر دریا را در اقیانوس تشکیل میدهد که قله بلندترین آنها سر از زیر آب بیرون آورده جزایر آزورس را ایجاد میکند. این دریا به غیر از سواحل در بقیه نواحی تقریبا از هر جریانی عاری است. فنیقیها و کارتاژها از هزاران سال پیش این دریا را آرام توصیف کردهاند. آدمیرالِ اهل کارتاژ، ۵۰۰ سال پیش از میلاد در رابطه با این دریا می گوید هیچ بادی کشتی را هدایت نمی کند! بیشتر حوادث مرموز و غیر قابل توجیه مثلث برمودا، در منطقه دریای سارگاسو اتفاق می افتد.
اسرار و رازهای نهفته در این منطقه از جهان، سابقهای بس دراز دارد و در حقیقت با تاریخ قارهی جدید آمیخته است. زیرا اولین حادثهی مرموزی را که از این منطقه در تاریخ ثبت شده به سر «کریستف کلمب» آمده است:
کریستف کلمب در اواخر سپتامبر ۱۴۹۲ در سفری که سر از قاره جدید در آورد، در قسمت غربی دریای سارگاسو، با از کار افتادن قطبنمای کشتی مواجه شد. این اختلال الکترومغناطیسی پس از گذشت ۵ قرن هنوز در هوا و دریای این منطقه از مثلث قطع نشده بلکه با افرایش وسایل ارتباطی، آوازه آن به تمام اقصینقاط جهان رسیده است. با تأسیس کشتیهای بخار و مدرن تراکم ترافیک دریایی، هر روز خبر از غرق شدن تعداد تازهای از کشتیهای اقیانوسپیما در آبهای سفید مثلث به گوش میرسید. اخبار مربوط به غرق شدن کشتیها به قدری عجیب و باور نکردنی بود که نخست با تردید تلقی میشد ولی با غرق شدن ناوچهها و زیر دریائیها تردید از بین رفت.
افزایش روز افزون این حوادث، ایالات متحده را بر آن داشت که اقدامات جدیتری در این زمینه بنماید. در این میان یک گروه متشکل از ۵ هواپیمای جنگنده «تی بی ام» در مأموریتی از پایگاه نظامی «فورت لادردیل» در روز ۵ دسامبر ۱۹۴۵ که به وسیله ۵ افسر خلبان و ۹ هنر جوی پرواز هدایت میشدند، به صورت گروهی ناپدید گشتند. هواپیمای «مارتین مارینر» (پرقدرتترین هواپیمای نجات آن زمان) برای نجات دادن آنها فرستاده شد، اما آن هم به همان مصیبت دچار شد.
حوادث مثلث برمودا ابعاد وسیعتری به خود گرفت و هر هواپیمایی که بر حریم آبهای سفید تجاوز کرد به صورت مرموزی ناپدید شد. هر هواپیمایی که به قصد اکتشاف هواپیماهای ناپدید شده رفت خود نیز به حادثه مشابه آن گرفتار شد. ایلات متحده ناچار شد به این واقعیت اعتراف کند و از گوشه کنار جهان مغزهای متفکر را دعوت کرده و سمینارها و کنگرههایی تشکیل دهد. صدها دانشمند با امکانات وسیعی که آمریکا در اختیارشان قرار داد به تحقیق و پژوهش پرداختند. اینک نتیجه تلاش آنها را بررسی میکنیم:
در نیمه دوم قرن بیستم که مثلث برمودا بیش از پیش بر سر زبانها افتاد، دهها نفر از دانشمندان و پژوهشگران به منطقه مسافرت کرده و تحقیقات وسیعی نمودند و کتابهای پر ارجی را به رشته تحریر در آوردهاند که اسامی برخی از آنها را در زیر میبینیم:
- افق نامریی، از: وینسنت گادیش
- این دنیای به هم پیچیده، از: جان گادوین
- بالهای پر ابهام، از:دیل تیتلر
- برزخ گمشده، از: جان والاس اسپنسر
- پدیده های غیر عادی مثلث برمودا، از: مانسون والنتین
برخی از دانشمندان گردابهای دریایی و چاههای هوایی را موجب بروز این حوادث دانستهاند ولی اگر این حوادث صرفا به دلیل گردابهای دریایی و چاههای هوایی اتفاق بیفتد، باید سرنخی از کشتیهای غرق شده و هواپیماهای سقوط کرده به دست آید و حداقل بنزین و یا دیگر مواد سوختی آن موجب آلودگی آب دریا بشود تا در پروازهای اکتشافی حداقل محل وقوع حادثه معلوم شود. واضح است که از گم شدن یک کشتی در دریا بالاخره اثری میماند که کشتیهای تحقیقاتی آن علایم و آثار را جمع آوری کرده، محل علت بروز حادثه را کشف میکنند. در صورتی که در حوادث مثلث هیچ سر نخی به دست نیامده است!
در ادامه به بیان برخی از دلایلی که میتواند موجب بروز این حوادث شود خواهیم پرداخت.
نقص فنی:
بعضی از دانشمندان خیال میکنند که نقص فنی در هواپیماها و کشتیها موجب بروز این حوادث شده است. ولی دیگر دانشمندان میگویند: «گم شدن چندین زیر دریایی اتمی در غرب اقیانوس اطلس، مهمتر از آنست که با از کار افتادن آلات دقیق و یا نقص فنی توجیه شود».
اشتباه و عدم صلاحیت کاپیتانها:
برخی معتقدند که ممکن است خلبانها و ملوانها صلاحیت کافی برای هدایت هواپیما و کشتی را نداشته باشند و یا در محاسبههای خود دچار اشتباه شوند و چنین حوادثی روی دهد، که حوادث ناگهانی و مکرر و غیر قابل توجیه آن را رد می کند.
ترافیک سنگین:
برخی میگویند چون این منطقه بسیار محل رفت و آمد است، در نتیجه سنگینی ترافیک موجب بروز این حوادث است. ولی دیگران معتقدند که در هیچ نقطهی دیگر چنین حوادث مبهم و مرموزی روی نمیدهد. ما باید فرق بگذاریم بین دریایی که قطعات کشتی شکسته را پس میدهد، با دریایی که هیچ سر نخی در اختیار ما قرار نمی دهد.
هوای متغیر و غیر قابل پیش بینی :
بعضی معتقدند چون هوای دریای کارائیب قابل پیشبینی نیست، ولذا گاهی یک مرتبه طوفانی برمیخیزد و حادثهای به بار میآورد. ولی در گزارشها روی این نکته تکیه شده که غالب حوادث در هوای کاملا صاف روی داده است.
خصوصیت جریان گلف استریم :
برخی از دانشمندان این حوادث را با جریان گرم «گلف استریم» و به خصوص تقاطع آن با جریان آبی استوایی مربوط میدانند. در صورتی که بیشتر این حوادث در دریای آرام «سارگاسو» روی می دهد.
آبهای سفید:
برخی معتقدند که بین این حوادث و آبهای سفید رابطهای هست که روی این تئوری در مقاله بعدی بحث خواهیم کرد.
نور سبز:
برخی از دانشمندان از نور سبزی که به داخل برخی هواپیماها در این منطقه نفوذ میکند، سخن میگویند و آن را موثر میدانند که روی این تئوری هم به طور کامل در مقاله بعدی بحث خواهیم کرد.
اشیاء نورانی :
جان اسپنسر، و گروهی دیگر از دانشمندان بین حوادث مثلث برمودا و بشقابهای پرنده ایکه در آن اطراف گاه و بیگاه دیده میشود رابطه قائل شدهاند و معتقدند که آنها را مخلوقات کرات دیگر برای دست یافتن به پیشرفت های تکنولوژی ما ربودهاند!
خارج از بعد زمان:
دکتر مانسون والنتین، که سالها منطقه را زیر نظر داشته است، میگوید:
انسانهایی که در داخل هواپیماها و یا کشتیها در مثلث برمودا ناپدید شدهاند، به محلی خارج از بعد زمان و فضا پرتاب شدهاند، و هم اکنون آنجا زندهاند.
قاره گمشده:
برخی معتقدند که قاره آتلانتیک و تمدنهای غرق شده در آبهای اقیانوس اطلس در این مثلث قرار دارد و آنها چنین حوادثی را به وجود میآورند.
اغلب حوادث از سال ۱۹۴۵ به بعد روی داده است ، و در طول ۲۶ سال اخیر بیش از ۱۰۰۰ نفر در این ناحیه از جهان جان خود را از دست داده اند ، بی آنکه حتی اثری از جسد یکی از آنها یا نشانه ای از بقایای هواپیماهاو کشتیهای ناپدید شده باقی مانده باشد .
وینسنت گادیس که مثلث برمودا را نامگذاری کرده، آن را به صورت زیر توصیف میکند: « یک خط از فلوریدا تا برمودا ، دیگری از برمودا تا پورتویکو میگذرد و سومین خط از میان باهاما به فلوریدا بر میگردد.
این محل فتنهانگیز و تقریبا باور نکردنی اسرار غیر قابل توصیف جهان را به خود اختصاص داده است. مثلث برمودا نامش را در نتیجه ناپدید شدن ۶ هواپیمای نیروی دریایی همراه با تمام سرنشینان آنها در پنجم دسامبر ۱۹۴۵ کسب کرد. ۵ فروند از این هواپیماها به دنبال اجرای ماموریتی عادی و آموزشی ، در منطقه مثلث ، پرواز میکردند که با ارسال پیامهایی عجیبی درخواست کمک کردند. هواپیمای ششم برای انجام عملیات نجات ، به هوا برخاست که هر شش هواپیما به طرز فوقالعاده مشکوکی مفقود شدند.
آخرین پیامهای مخابره شده آنها با برج مراقبت حاکی از وضعیت غیر عادی ، عدم روییت خشکی ، از کار افتادن قطب نماها یا چرخش سریع عقربه آنها و اطمینان نداشتن از موقعیتشان بود. این در حالی بود که شرایط جوی برای پرواز مساعد بود و خلبانان و دیگر سرنشینان افرادی با تجربه و ورزیده بودند. با وجود مدتها جستجو هیچ اثری از قطعه شکسته ، لکه روغن ، آثاری از اجسام شناور ، خدمه یا تجمع مشکوکی از هها دیده نشد. هیچ حادثهای چه قبل و چه بعد از آن ، تا این حد حیرتآورتر از ناپدید شدن دسته جمعی هواپیماهای مذکور نبوده است. در حوادثی مشابه در این منطقه قایقها و کشتیهایی مفقود شدهاند (قربانیان مثلث برمودا)، در برخی موارد هم فقط خدمه و سرنشینان ناپدید گشتهاند.
اما بدانید در مورد هواپیمای ایرفرانسی که به طور اتقاقی از روی برمودا گذشته بود:
۲ روز تا پیدا شدن بقایای پرواز شماره ۴۴۷ ایر فرانس و یک هفته هم تا پیدا شدن جسد ۲ مسافر طول کشید. همین فاصله زمانی و مفقود بودن باقی اجساد باعث شد تا دوباره شایعات عجیب و غریبی مثل مثلث برمودا سر زبان ها بیفتد و حتی در همین ایران خودمان هم نقل بشود. ماجرای سقوط ایرباس A-130 فرانسوی، با اینکه در لابه لای خبرهای داغ انتخابات گم شد اما برای دوستداران خبرهای علمی و حتی علمی -تخیلی ازآن خبرهای داغی بود که مدت ها بود خبری از آنها نداشتیم.
یکی از دوازده تا
وقتی ۱۲ هواپیمای دیگر در همان زمان و در مسیر همان کانال هوایی داشتند برفراز اقیانوس اطلس پرواز می کردند، از شانس بی نظیرشان داس مرگ فقط به آنها گیر داد و همه چیز موافق آمد تا هواپیمایشان تا ته دریا فرود برود و همه گروه های جست و جو گر برزیلی را معطل کشف آهن قراضه کند. بخش راز آمیز داستان آنجاست که هیچ کدام از ۱۲ هواپیمای دیگر شرایط نامساعد آب و هوایی ای گزارش نکرده اند و در کمال صحت و سلامت به زمین فرود آمده اند. همین یک دلیل برای اهالی خرافاتی ینگه دنیا کافی است که ماجرای این پروازرا به فهرست رویدادهای سری و اعجاب انگیزاضافه کنند. یادمان باشد که مثلث معروف برمودا توی همین اقیانوس بوده. کارشناس های پرواز می گویند: «حتی اگر هوا خراب بود، به صرف درب و داغان بودن شرایط جوی، چنین سقوط و گم و گور شدنی اتفاق نمی افتاد». تازه هوا هم می تواند به سرعت در فواصل کوتاه، کوتاه تغییر کند.ضمناً بارادارهای خفنی که این جور هواپیماها دارند، می توانند با تشخیص یک توفان خطرناک، آن را دور بزنند یا ارتفاع بالاتر مسیر خود را ادامه دهند و همه اینها یعنی باید دنبال یک دلیل اسرار آمیز برای سقوط این هواپیمای بخت برگشته باشیم. سیستم های کامپیوتری هواپیما ۴ ساعت بعد از تیک آف اخطارهای سریالی خود را آغاز کردند و به محض ورود به یک توفان مهیب در چند مایلی ساحل شرقی برزیل هواپیما ناپدید شد. این نوع از گم شدن طیاره ها در اطراف اقیانوس اطلس دوباره بحث مثلث برمودا و بلاهایی را که سر هواپیماهای بخت برگشته آورده است، سر زبان ها انداخت؛ مثلثی که مدت هاست وجودش تکذیب شده است.
۲۲۸ مسافر ارزشمند
مسافران این هواپیما که ۲۲۸ نفر مسافر داشته و همگی به رحمت ایزدی پیوستند آدم های شاخصی بودند؛ ۴ تا دکتر ایرلندی که یار گرمابه و گلستان هم بودند با این پرواز داشتند از تعطیلات۲هفته ای خود در برزیل به فرانسه بر می گشتند. ۲ تا از این دکترها هنگام خواندن درس های پزشکی شان در بسیاری از کشورهای دنیا برنامه های هنری اجرا کرده اند و به قول خودمان چند بعدی بودند.۶۱فرانسوی، ۵۸برزیلی، ۲۶ آلمانی، ۹ چینی و ۹ ایتالیایی دراین هواپیما همسفر بوده اند.
یک دانشمند زمین شناس آمریکایی هم که همراه همسرش درهواپیما بود و برای برگزاری کنفرانس علمی به بارسلونای اسپانیا می رفت، ملتش را داغدار کرد.
یک مهندس سازه بریتانیایی که برای انجام پروژه های نفتی به برزیل رفته بود، به علاوه ۲ مدیر ارشد برزیلی و یک مهندس فرانسوی از دیگر تلفات این سقوط آزاد بوده اند. ۱۰ مدیر فروش یک شرکت تولید کننده تابلوی برق (CDED)هم سوار این هواپیما بودند. اینکه می گوییم دکتر و مهندس و مدیر ارشد و فلان و بهمان، برای این است که بدانید کشته شدن این همه آدم خبره و با تجربه از آن موضوعات مهمی بود که داستان را بیشتر به تراژدی نزدیک کرد وخیلی برای آن ور آبی ها گران تمام شد.
همان مثلث همیشگی
تخیلی ها می گویند حادثه اخیر، شبیه اتفاقی است که برای پرواز شماره TWA800 افتاده؛ هواپیمایی که از نیویورک به فرانسه می رفت، در اقیانوس اطلس سقوط کرد و ۲۳۰سرنشین آن کشته شدند. با اینکه فرض های اولیه بیانگر یک حمله تروریستی بود اما شرکت NTSB در سال ۲۰۰۰ مدارکی را ارائه کرد که نقص فنی را علت اصلی سقوط هواپیما می دانست.
با این وجود، علت این سانحه هوایی هنوز به درستی مشخص نشده است. هایزیک خلبان کار کشته آمریکایی و استاد پرواز و صاحب کتاب «تشریح سقوط هواپیما»است. او معتقد است چون مردم هنوز به هواپیما به عنوان یک وسیله عجیب نگاه می کنند و با طرز کار و هدایت آن به طور کامل آشنا نیستند، دوست دارند درباره آن خیالبافی کنند. به نظر او «اگر جان اف کندی در اتومبیل شخصی اش کشته نمی شد، مرگ او بسیار جذاب تر می بود».
این خیالبافی ها و تعداد زیاد مسافرانی که در هر حادثه هوایی از بین می روند و همچنین مخابره شدن تمام سقوط ها باعث شده حساسیت مخاطبان اخبار روی چنین موضوعاتی بسیار زیاد باشد. CNN در مقاله ای مدعی شده است که سقوط هواپیمای فرانسوی هم به فهرست وقایع عجیب و غریب اضافه خواهد شد؛ اتفاقاتی که هنوز به علت کشف نشدن دلیل قطعی و علمی شان برای پژوهشگران جذابند و در حافظه جامعه جهانی هم ماندگار شده اند؛ حوادثی که در حوالی مثلث برمودا اتفاق افتاده اند، در ردیف اولین حوادث خارق العاده ای هستند که توجه همه را به خود جلب می کنند.
ماهیگیری از آب گل آلود
اما در کنار این همه خبر علمی و انسانی، ماجرا خبرهای حاشیه ای خیلی زیادی هم داشت. ماجرا از این قرار است که این هکرها واقعاً آب پاکی را ریخته اند روی دست مردم و معرفت و انسانیت. آخر فرصت طلبی تا کجا؟ آخر چرا از نگرانی عمومی مردم سوء استفاده می کنید؟ شما را چه می شود؟ بدون شک این حادثه آن قدر بزرگ و حساس بود که خیلی زود به موضوع اول جست و جوی مردم در گوگل تبدیل شود.
یک عده آدم هکر سودجو هم با شناختن جو موجود شروع کردند به ایجاد دام های اینترنتی. تصور کنید به گوگل می روید و کلمه های کلیدی جست و جوی این خبر را وارد می کنید؛ کلماتی مثل ایرفرانس، پرواز ۴۴۷، ۲۲۸ کشته و حتی فرانسه + برزیل. شما هیچ کار اشتباهی نکرده و حتی فایل های ضمیمه را هم دانلود نمی کنید. اما حتی در این موقعیت هم هکرها دست بردار نیستند و با استفاده از امکانات SEO(برجسته کردن لینک های موتور جست و جو)شما را به صفحه هایی هدایت می کنند که هنگام بازدید از آنها فایلی به اسم Trof-yektel.AA در کامپیوتر شما ذخیره می شود و دمار از روزگار رایانه تان در می آورد.
اگر این روزها آنتی ویروستان را آپدیت کرده باشید، حتماً با اخبار سقوط ایرفرانس ۴۴۷ هم مواجه شده اید. لازم نیست بیخود تعجب کنید. همه ماجرا زیر سرهکرها است که با ساختن ویروس هایی شبیه به بمب گوگلی، دست به ابتکار زده اند.
این ماجرا قبلاً هم سر انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و رقابت سار کوزی و رویال تکرار شده بود. ظاهراً هکرها علاقه زیادی به فرانسه دارند.
این برمودا کجاست؟ رازی در میان نیست
از آن وقتی که جو مثلث برمودا و تب این حفره اسرار آمیز بین ما داغ داغ بود، ۲۰ سالی می گذرد. ولی با ناپدید شدن این هواپیماهای کذایی دوباره تمام حرف و حدیث هایی که مدت ها بود فراموش شده بودند، سر زبان ها افتادند. مثلث برمودا یک منطقه در قسمت غربی شمال اقیانوس اطلس است که گزارش های زیادی از ناپدید شدن هواپیماها و کشتی ها در اطراف آن مخابره شده است. خطای انسانی، خطای ابزار و اتفاقات ناگوار طبیعی زیادی که درحول و حوش این مثلث شیطانی اتفاق افتاده اند باعث شده بود تا خیلی ها این ناحیه از زمین را مرموز و اسرار آمیز بدانند. حتی با اضافه کردن یک سری خرافات و رژن ایرانی ماجرا هم ساخته شده بود. محل دقیق این مثلث مشخص نیست اما معمولاً ۳ راس آن در فلوریدا، پورت ریکو و جزیره برمودا در اقیانوس اطلس در نظر گرفته می شود.
بیشترین حوادث و سوانح در حوالی ضلع جنوبی آن بین باهاما و فلوریدا اتفاق افتاده اند. صفحات مربوط به مثلث برمودا در اینترنت بسیار زیاد و جامعند. این مطالب، بخشی از همان حرف و حدیث هایی است که در دهه ۶۰ در همین ایران خودمان هم طرفدار داشت. امروزه مشخص شده که از لحاظ علمی هیچ رازی در کار نیست و حوادث مثلت برمودا به علت تغییرات الکترومغناطیس ناشی از توفان های دریایی، مرموز به نظر می رسیده.
برخی از سقوط های طول تاریخ
۲۰۰۸: بوئینگ ۷۷۷بریتیش ایرویز، مدت کوتاهی بعد از بلند شدن هواپیما از فرودگاه معروف هیترولندن سقوط کرد که منجر به مصدومیت ۱۹نفر از ۱۵۲سرنشین این پرواز شد.
علت سقوط: نامعلوم.
۲۰۰۷: فازت (اولین ماجراجویی که دور دنیا را با بالون طی کرد)در آسمان نوادا ناپدید شد. ماهها جست وجوی محققان برای پیدا کردن جسد او به نتیجه نرسید تا اینکه در فوریه ۲۰۰۸استخوان های او نیم مایل دورتراز محل سقوط کشف شد.
علت سقوط: نامعلوم.
۱۹۹۹: پین استوارت با هواپیمای جت خود سقوط کرد.
علت سقوط: کاهش فشار هوا در کابین خلبان (علت این کاهش ناگهانی فشار هنوز مشخص نشده .)
۱۹۹۴: پرواز شماره ۴۲۷که ازشیکاگو به فلوریدا پرواز می کرد، در پنسیلوانیا سقوط کرد و هر ۱۳۲مسافر پرواز کشته شدند.
علت سقوط: مشکلاتی در سکان هواپیما پیدا شد اما این، دلیل کافی برای توجیه انحراف ناگهانی مسیر و سقوط هواپیما نبود.
۱۹۸۷: پرواز شماره ۲۹۵هواپیمایی آفریقای جنوبی بلافاصله بعداز مشاهده دود در کالپیکت هواپیما در اقیانوس هند سقوط کرد. زباله های ناشی از این سقوط در سواحل ماداگاسکار پیدا شد.
علت سقوط: نامعلوم.
۱۹۳۷: آملیا ارهارت، هوانوردی که مشغول سفر به دور دنیا بود و کمک خلبانش در حال پرواز بر فراز اقیانوس آرام ناپدید شدند.
علت سقوط: از کار افتادن موتور دو قلوی هواپیما.
۱۹۴۵: گم شدن پرواز شماره ۱۹ و تیم ۵نفره ملوانان انگلیسی.
علت سقوط: عدم توانایی در تشخیص مختصات هواپیما.
– منبع: پورتال آسمونی http://www.asemooni.com
و سایت : ۷ww.ir
At last some raiotnality in our little debate.